Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 12 Iunie 2025 - 14587
Chef Adrian Hadean in campania "Nu arunca painea".

"Sa nu uitam ca accesul la paine pe care il avem astazi e o chestie atat de vremelnica si de trecatoare, sa nu uitam cum am trait acum 30 de ani" Marti, 29 ianuarie 2019, a avut loc, la fabrica de panificatie si produse de patiserie La Lorraine din Campia Turzii, cea de-a doua dezbatere pe tema risipei alimentare, din cadrul campaniei de responsabilizare sociala "Nu arunca painea". Invitatul special al evenimentului a fost chef Adrian Hadean, care a vorbit despre combaterea risipei alimentare in gospodarie si despre implicatiile economice si sociale ale risipei, vazute din perspectiva proprietarilor de restaurante. Partenerii discutiei au fost Razvan Bosomoiu, managerul general al La Lorraine Romania, Dan Paucean, managerul de productie al fabricii si jurnalistul Ovidiu Blag. 
Adrian Hadean are deja la activ cateva campanii de responsabilitate sociala, initiate de el, printre care "Farfurii curate"- pentru alimentatie sanatoasa in scoli, sau #EatThis- pentru sustinerea legii de interzicere a fumatului in spatii publice. 
Adrian Hadean a sustinut, in cadrul dezbaterii, ca patronii de restaurante trebuie sa se implice in mod real in educarea clientilor cu privire la reducerea risipei alimentare: "La noi excesul de mancare inseamna bogatie. Exista preconceptia ca nu mergi in restaurante unde ai mancare putina in farfurie pentru ca se considera ca acel patron e zgarcit si iti pune mancare putina. Toata lumea crede ca in HoReCa se fac foarte multi bani. Cine face un business curat face bani putini si cu efort, iar cel care face un business corect nu face risipa, pentru ca stie ce implicatii are aceasta". 
Chef Adrian Hadean crede ca e extrem de important sa acordam atentie si la comportamentul nostru de acasa si la risipa pe care o facem in gospodarie, pentru ca, potrivit statisticilor, cea mai mare risipa se face in gospodarii. Un studiu facut de asociatia "Mai Mult Verde" a scos la iveala faptul ca, in Romania, cel mai mult se risipesc alimente in: gospodarii- 49%, apoi in sectorul industriei alimentare- 37%, in retail- 7%, in sectorul alimentatiei publice- 5% si in sectorul agricol- 2%. Numai dupa sarbatori, un roman a aruncat la gunoi aproximativ 16 kilograme de mancare, potrivit unui studiu realizat de InfoCons. 
Chef Adrian Hadean: "Cred ca trebui sa invatam de la cei care au resurse putine, pentru ca noi momentan traim o perioada de belsug, pentru ca, daca nu am trai-o, nu ne-am permite sa aruncam nimic. Daca vreti si niste cifre, noi acum suntem aproape de 8 miliarde de oameni ca populatie si sunt 4 miliarde de oameni care nu mananca decat o masa pe zi. Sunt 800 de milioane de oameni care NU mananca nici macar o masa pe zi, ganditi-va ce genocid este acesta care este facut din inconstienta! Trebuie sa invatam sa ne formam niste obiceiuri mai potrivite pentru viata noastra, adica obiceiul de nu a cumpara 3 paini deodata, daca nu suntem 8 oameni in casa. Sa nu uitam ca accesul la paine pe care il avem astazi e o chestie atat de vremelnica, hai sa nu uitam cum am trait acum 30 de ani!". 
Risipa alimentara inseamna si pierderi financiare, mai ales ca Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste sumele cheltuite lunar pentru hrana. Conform unui studiu Eurostat, in fiecare luna, romanii dau pe hrana 27% din cheltuielile de consum, cu mult peste media europeana, care este de 12%. 
Reducerea risipei ar trebui redusa inca din faza de productie 
In cadrul dezbaterii s-a vorbit si despre nevoia depunerii unui efort sporit pentru a reduce risipa alimentara inca din faza de productie. Fabrica La Lorraine investeste resurse constante pentru a-si educa angajatii cu privire la risipa de paine.  Dan Paucean, Plan Manager La Lorraine Romania: "Risipa inseamna in primul rand bani, cu cat risipesti mai mult, cu atat pierzi mai multi bani. Am inventat in aceasta fabrica principiul constiintei propriei actiuni. Standardele noastre sunt ridicate si atunci orice deviatie de la ceea ce ne propunem sa facem genereaza cu siguranta pierderi. Constiinta propriei actiuni inseamna sa iti dai seama ca o linie care sta cinci minute sau mai mult duce la o dublare a pierderii la finalul procesului de productie". 
Alianta cu Food Waste Combat impotriva risipei alimentare 
Pe langa informarea despre problema risipei alimentare, pe care o fac deja ambasadorii proiectului- chef Adrian Hadean, Mihaela Bilic si Ioana Macoveiciuc (Printesa Urbana), s-au inceput deja discutiile privind realizarea unui parteneriat cu cei de la Food Waste Combat. De asemenea, se vor oferi burse elevilor si studentilor care pot contribui cu idei pentru reducerea risipei alimentare. 
Razvan Bosomoiu, General Manager La Lorraine Romania: "Ne dorim sa schimbam mentalitatea oamenilor, pentru ca trebuie sa plecam de la lucrurile elementare. Trebuie sa luam lucrurile in ordinea fireasca, trebuie sa fim constienti de cat risipim si de cat ne costa, ca mai apoi sa incepem schimbarea. Dorim sa incepem schimbarea inca de la cei mici si probabil avem o sansa sa schimbam ceva la generatiile urmatoare"
Tocmai pentru a intari aceasta convingere, la eveniment a avut loc un atelier in cadrul caruia mai multi copii de la Casa de tip familial "Casuta Bucuriei" au transformat paine uscata in retete delicioase, alaturi de un bucatar chef. Informatii despre cum putem combate risipa de paine vor fi distribuite si in mediul online pe site-ul campaniei si pe retelele de socializare Facebook si LinkedIn. 


Contact: Communication Onoffice@comm-on.ro 

0 comentarii168 vizualizări31 ianuarie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0