Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Marti 11 Mai 2021 - 14587
Strugurii Cramei Jelna, singurii din Romania care au obtinut denumirea calitativa de "Produs Montan".

O familie tanara de antreprenori din judetul Bistrita-Nasaud, sunt singurii din Romania care au obtinut mentiunea de calitate facultative "produs montan" pentru strugurii cultivati in vita-de-vie din zona montana a comunei Cetate. Fascinati de vin si de cultura vinului, nu fac altceva decat sa continue si sa ocroteasca o poveste, o zona si un spirit viti-vinicol care a zacut, adormit timp de mai multe secole, in zona.

 Dealurile unde si-au plantat vita-de-vie, conform hartilor vechi de cateva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu vita-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Pana si pe harta iosefina, realizata de Imperiul Austro-Ungar in anul 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar intinse plantatii de vita de vie pe dealurile din Jelna si Cetate.

Pastoresc  cu drag 26 de hectare de vita-de-vie, situate atat in zona montana a comunei Cetate,  cat si in localitatea Jelna, varsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile de struguri pe care le cultiva in zona montana sunt:  Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel.

Aceasta certificare face parte dintr-un proiect mai complex si anume o experienta cat mai fidela a locului, sustenabilitatea natural transilvaneana fiind ceea ce se doreste, cu neobosita sarguinta a se obtine. 

Pentru aceste soiuri de struguri, cultivate pe parcele din zona montana, dar si pentru produsele "Mere, "Rosii" si ‘’Castraveti", au obtinut decizia cu numarul 184/25.05.2020 de acordare a mentiunii de calitate facultative "produs montan", emisa de catre Agentia Nationala a Zonei Montane.

Oameni ai locului, nascuti si crescuti aici, au reinviat ceea ce istoria crunta a hotarat sa omoare in ultimul secol si anume cultura vinului si a locului. La crama din Jelna sunteti asteptati cu bratele deschise si cu paharele pregatite, iar daca drumurile voastre nu va aduc aici, vinurile Cramei Jelna va vor purta instant in prospetimea, curatenia si bucuria unei intalniri ancestrale cu piemontul Calimanilor.


Adam Bajko - Consilier superior Agentia Nationala a Zonei Montane

0 comentarii2681 vizualizări29 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0