Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Delgaz Grid recomanda asociatiilor de proprietari sa se implice in intretinerea instalatiilor comune.

Pentru a se preveni incidente grave, Delgaz Grid recomanda asociatiilor de proprietari sa se implice in  procesul de intretinere a instalatiilor comune de utilizare a gazului. In cele mai multe situatii, instalatiile comune de utilizare sunt cele de pe casa scarilor din blocurile de locuinte;

Responsabilitatea privind verificarea, revizia si repararea instalatiilor comune revine tuturor proprietarilor care locuiesc intr-un imobil;

Verificarea instalatiilor comune se face o data la doi ani, iar revizia o data la 10 ani, numai de catre firme autorizate ANRE;

 

 Verificarea periodica a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale din interiorul locuintei este o operatiune extrem de importanta si trebuie realizata numai cu firme specializate, pentru ca doar asa putem preveni incidente grave, care se pot solda cu victime si pagube materiale.

 

In plus, cei care locuiesc la bloc nu trebuie sa neglijeze instalatiile comune de gaze naturale de pe casa scarilor. Cui ii revine insa rolul de a se ocupa ca aceasta instalatie sa fie verificata la timp? Legislatia este foarte clara si mentioneaza faptul ca, si in cazul instalatiilor comune, obligatia de a le intretine si repara revine celor care locuiesc in acel imobil.

 

Instalatia de utilizare comuna este acea parte a instalatiei care deserveste mai multi clienti finali, cuprinsa intre postul de reglare a presiunii (regulatorul de presiune) si toate contoarele amplasate pe aceasta si este proprietatea comuna a clientilor finali deserviti.

 

Daca locatarii sunt constituiti in asociatii de proprietari, acestea pot face, prin intermediul firmelor specializate, operatiunile de verificare si revizie ale instalatiilor comune, urmand ca toate cheltuielile, inclusiv cele de reparatii sa fie suportate de catre toti locatarii.

 

"Constatam de multe ori faptul ca instalatiile comune de utilizare a gazelor naturale sunt lasate la voia intamplarii, reprezentand o reala sursa de pericol pentru comunitati, in cazul unor scapari de gaze naturale. Recomandam asociatiilor de proprietari sa se implice si sa asigure verificarea si repararea acestor instalatii de utilizare comune, colaborand intotdeauna cu firme autorizate ANRE. Este o masura de siguranta legala si obligatorie care revine tuturor celor care locuiesc intr-un imobil. Dincolo de aceste aspecte, vorbim de masuri preventive care protejeaza imobilele impotriva acumularilor de gaz ce pot duce la incidente grave", afirma Petre Stoian, Directorul General Adjunct al Delgaz Grid.

 

Astfel, Ordinul nr. 179/2015 al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pentru aprobarea Procedurii privind verificarile si reviziile tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede urmatoarele:

 

Intretinerea, exploatarea si repararea instalatiilor de utilizare a gazelor naturale revine clientului final, care raspunde pentru buna lor functionare.

Clientul final are obligatia sa efectueze, exclusiv prin intermediul unui operator economic selectat de catre acesta, verificarile si reviziile tehnice atat ale instalatiei individuale de utilizare, cat si ale instalatiei comune de utilizare.

In situatia instalatiilor de utilizare comune, clientii finali pot hotari sa efectueze, la aceeasi data, verificarea sau revizia tehnica a instalatiei comune de utilizare in conditiile stabilite de comun acord.

In situatia in care clientii finali sunt constituiti intr-o asociatie de proprietari, aceasta poate realiza verificarea sau revizia tehnica a instalatiei comune de utilizare.

Clientul final si/sau membrii asociatilor de proprietari/locatari au/are obligatia sa asigure respectarea conditiilor tehnice pentru functionarea in siguranta a instalatiei de utilizare.

 

Potrivit reglementarilor in vigoare emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, aceste operatiuni sunt obligatorii si se executa in baza unui contract de prestari servicii, numai de catre firme autorizate.  Lista firmelor autorizate se regaseste aici http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/operatori-economici/gaze-naturale

 

 

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, opereaza o retea de gaze naturale de peste 23.000 km in 20 de judete din partea de Nord si de Vest a Romaniei (Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salaj, Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Mures, Sibiu, Alba, Harghita, Iasi, Botosani, Vaslui, Suceava, Neamt si Bacau) si o retea de electricitate de aproape 81.900 km in sase judete din Moldova: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. De la intrarea pe piata locala, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro in principal pentru modernizarea retelelor de gaze si electricitate si a virat catre stat impozite si taxe de 2,3 miliarde de euro.

0 comentarii3031 vizualizări27 noiembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0