Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 03 Decembrie 2023 - 14587
"Ai grija la cea mai mare grija: siguranta copilului tau!"

O noua campanie nationala lansata, astazi, de IGSU, E.ON si Delgaz Grid. Proiectul isi propune constientizarea adultilor asupra importantei supravegherii copiilor si a respectarii regulilor de siguranta in locuinte; Peste 100 de copii si-au pierdut viata in incendii la locuinte, in ultimii opt ani, iar majoritatea erau nesupravegheati la momentul producerii incidentului; In cei opt ani de parteneriat, IGSU, E.ON si Delgaz Grid au derulat mai multe campanii de siguranta ale caror mesaje au ajuns la milioane de romani;

Potrivit sondajului realizat de IRES pentru Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), unul din patru romani recunoaste ca isi lasa copiii mai mici de 10 ani nesupravegheati in locuinta. De asemenea, 64% dintre cei chestionati considera ca supravegherea permanenta a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securitatii micutilor in casa sau gospodarie.

Totodata, potrivit datelor IGSU, in ultimii opt ani, 378 de copii au fost victime ale incendiilor la locuinte, iar 104 dintre acestia si-au pierdut viata. Majoritatea au fost lipsiti de supraveghere din partea adultilor, la momentul producerii incendiilor.

Folosirea necorespunzatoare a instalatiilor electrice sau a mijloacelor de incalzire sunt principalele cauze care, an de an, curma vieti in randul celor mici. Astfel, conform sondajului IRES, 8% dintre romani recunosc ca au folosit improvizatii pentru sobe, cosuri de fum sau centrale pe lemne. De asemenea, 6% admit ca au facut improvizatii la instalatii electrice, iar 3% la instalatiile de gaz. Peste jumatate dintre romanii chestionati au declarant ca nu au un detector de gaz, 72% nu au stingator de incendii, iar 81% nu au detector de fum. Mai mult, 44,5% dintre cei care detin cos de fum nu apeleaza la personal specializat, cel putin o data pe an, pentru verificarea ori curatarea acestuia.

Copiii raman categoria cea mai vulnerabila, atunci cand vorbim despre incendii produse la locuinte sau gospodarii. In cele mai multe situatii ei nu pot aprecia pericolele din jur si le lipseste puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care si-au pierdut viata, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban.

De aceea, constientizarea adultilor cu privire la responsabilitatea ce le revine in ceea ce priveste respectarea masurilor de siguranta in locuinte este obiectivul principal al campaniei nationale "Ai grija la cea mai mare grija: siguranta copilului tau", lansata de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in parteneriat cu E.ON si Delgaz Grid.

Astfel, spoturile proiectului vor fi difuzate pe posturile TV si in mediul online si vor aduce in prim-plan reprezentanti de seama ai categoriilor profesionale care se bucura de credibilitate si respect din partea populatiei, cum ar fi: pompieri, profesori, medici, preoti, actori. Fiecare personaj din clipurile campaniei trage un semnal de alarma in randul celor care sunt responsabili de siguranta copiilor, care pot deveni victime ale neglijentei sau neatentiei adultilor, fie ei bunici, parinti sau apartinatori.

Supravegherea micutilor, pregatirea corespunzatoare a instalatiilor de incalzire, curatarea cosurilor de fum, obligatoriu inainte de venirea sezonului rece (cu personal autorizat), verificarea instalatiilor, repararea defectiunilor de catre specialisti sunt cateva dintre regulile principale care trebuie respectate, astfel incat copiii si ceilalti membri ai familiei sa fie in siguranta.

Despre parteneriatul dintre E.ON, Delgaz Grid si IGSU 

 

Incheiat intre IGSU si E.ON Romania in luna septembrie 2012, parteneriatul "Impreuna pentru Siguranta " a constat in derularea, la nivel national, a mai multor campanii comune de informare si constientizare a cetatenilor privind riscurile la care se expun in cazul utilizarii necorespunzatoare a surselor de energie, fie ca vorbim de electricitate sau de gaze naturale.

 

Astfel, in ultimii ani au fost derulate campaniile: "F.O.C - Flacarile Omoara Copii" (lansata in septembrie 2012), destinata constientizarii pericolelor la care sunt expusi copiii lasati singuri sau nesupravegheati in casa, urmata de "R.I.S.C.- Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale!" (lansata in noiembrie 2012), respectiv "R.I.S.C. - Siguranta NU e un joc de noroc!" (decembrie 2013). Acestea si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe in timp, comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie. De asemenea, in 2015, E.ON Romania s-a alaturat campaniei "Nu tremur la cutremur", initiata de Ministerul Afacerilor Interne si derulata la nivel national prin IGSU.

 

Incepand cu  anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numarul de victime si a pagubelor materiale, cele doua parti au initiat si derulat , sub egida R.I.S.C., campania de informare preventiva a populatiei cu sloganul "Mai bine previi, decat sa nu fii!", pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montarii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie.

 

La actiunile desfasurate sub egida parteneriatului au participat, in toti acesti ani, peste 6 milioane de oameni, jumatate dintre acestia fiind copii.

 

Despre IGSU

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a fost infiintat in data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protectiei Civile si Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonata Ministerului Afacerilor Interne. La nivel national, IGSU coordoneaza toate organizatiile implicate in managementul situatiilor de urgenta, in concordanta cu principiile existente pe plan international, specifice ONU, NATO, UE si altor organisme la care Romania este parte/a aderat.

 

Despre E.ON Romania

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pietei de energie, avand in Romania o prezenta consolidata de-a lungul a 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid si E.ON Energie Romania, acestea desfasurand activitati de distributie, respectiv de furnizare a energiei si a solutiilor energetice pentru circa 3,2 milioane de clienti.

 

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, opereaza o retea de gaze naturale de peste 23.000 km in 20 de judete din partea de Nord si de Vest a Romaniei (Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salaj, Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Mures, Sibiu, Alba, Harghita, Iasi, Botosani, Vaslui, Suceava, Neamt si Bacau) si o retea de electricitate de aproape 81.900 km in sase judete din Moldova: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. De la intrarea pe piata locala, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro in principal pentru modernizarea retelelor de gaze si electricitate si a virat catre stat impozite si taxe de 2,3 miliarde de euro.

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2975 vizualizări02 decembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0