Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Vineri 27 Ianuarie 2023 - 14587
Politici de dezvoltare a antreprenoriatului si IMM-urilor inovative in mediul rural - Rural SMEs.

Inceput la 1 ianuarie 2017, proiectul "Rural SMEs", implementat de Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, alaturi de partenerii: SODEBUR din Bugos - Spania, Consiliul Local Tipperary - Irlanda, BSC Kranj - Slovenia, Region of Western Greece - Grecia, Central Transdanubian Regional Innovation Agency - Ungaria si Comunindade Intermunicipal do Ave - Portugalia, s-a desfasurat  pe o perioada de 4 ani si jumatate, in 2 etape. Prima  etapa a proiectului, cea de invatare prin schimburi de experienta reciproca  si de  realizare a Planurilor de actiune, a fost finalizata la 30 iunie 2019 cu realizarea a 7  Planuri de Actiune care au fost implementate de parteneri.

Vineri, 19 martie 2021, partenerii proiectului, impreuna cu stakeholderi, reprezentanti a unor organizatii implicate in implementarea planurilor de actiune, ai unor clustere si hub-uri de inovare digitala (DIH) din cele sapte tari, au participat la Conferinta finala a proiectului, care ar fi trebuit sa aiba loc la Bruxelles, insa, datorita situatiei actuale s-a desfasurat online.

 In prima parte, leader-ul de parteneriat a evidentiat rezultatele obtinute  in  proiectul  "RURAL SMEs":

 7 Analize SWOT referitoare la antreprenoriat si la politicile de sprijin ale IMM-urilor din mediul rural,  7 intalniri ale partenerilor in fiecare din cele 7 tari, 25 de exemple de bune practici identificate, 60 de intalniri ale  stakehoder-ilor organizate in cele 7 tari, 80 de persoane care si-au imbunatatit cunostintele si abilitatile, 7 planuri de actiune in diferite regiuni ale statelor  din care provin partenerii, 2 seminarii inter-regionale (in Slovenia si in Grecia) pentru schimburi de experienta, 19 actiuni implementate in cele 7 tari si 2 instrumente de politici imbunatatite  prin Planurile de actiune realizate in proiect (7.730.000 euro influentate prin proiect), in Ungaria si in Grecia.

Doua dintre cele mai bune exemple de bune practici selectate in proiect  (din Irlanda si  Slovenia) au fost readuse in  atentia participantilor.

 Conferinta a continuat cu o prezentare legata de instrumentele  pentru  sprijinirea IMM-urilor si a antreprenoriatului din mediul rural, la nivel european si de o discutie legata de finantarea pentru perioada urmatoare de programare.

De asemenea, in acelasi cadru au avut loc doua mese rotunde (dezbateri) avand ca tematici:

1) Cum pot fi imbunatatite deficientele politicilor regionale pentru a promova competitivitatea in randul companiilor din mediul rural;

2) Noi instrumente pentru  inovare si competitivitate regionala: Hub-urile de inovare digitala (DIH).

Conferinta s-a incheiat cu concluzii legate de importanta realizarii unor astfel de proiecte de cooperare, Interreg Europe,  care sa sustina dezvoltarea antreprenoriatului si a IMM-urilor din diferite regiuni alte Europei.

 

Ca rezultat al proiectului, Hubul de Inovare RURAL SMEs care functioneaza in cadrul Centrului de Informare Tehnologica al Camerei de Comert si Industrie Bistrita -Nasaud sta la dispozitia antreprenorilor din mediul rural interesati de  transferul de tehnologie si procese de inovare, pentru sprijin si informatii utile impulsionand astfel  inovatia si valorificarea mai eficienta a resurselor.

Mai multe informatii - Mihaela Cotoi  - responsabil proiect, tel. 0733-900194, email: office@cciabn.ro, mihaela.cotoi@cciabn.ro.

 

VASILE BAR,  

PRESEDINTE

0 comentarii2709 vizualizări22 martie 2021
rss 2.0
rss 2.0