
Inceput la 1 ianuarie 2017, proiectul "Rural SMEs", implementat de Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, alaturi de partenerii: SODEBUR din Bugos - Spania, Consiliul Local Tipperary - Irlanda, BSC Kranj - Slovenia, Region of Western Greece - Grecia, Central Transdanubian Regional Innovation Agency - Ungaria si Comunindade Intermunicipal do Ave - Portugalia, s-a desfasurat pe o perioada de 4 ani si jumatate, in 2 etape. Prima etapa a proiectului, cea de invatare prin schimburi de experienta reciproca si de realizare a Planurilor de actiune, a fost finalizata la 30 iunie 2019 cu realizarea a 7 Planuri de Actiune care au fost implementate de parteneri.
Vineri, 19 martie 2021, partenerii proiectului, impreuna cu stakeholderi, reprezentanti a unor organizatii implicate in implementarea planurilor de actiune, ai unor clustere si hub-uri de inovare digitala (DIH) din cele sapte tari, au participat la Conferinta finala a proiectului, care ar fi trebuit sa aiba loc la Bruxelles, insa, datorita situatiei actuale s-a desfasurat online.
In prima parte, leader-ul de parteneriat a evidentiat rezultatele obtinute in proiectul "RURAL SMEs":
7 Analize SWOT referitoare la antreprenoriat si la politicile de sprijin ale IMM-urilor din mediul rural, 7 intalniri ale partenerilor in fiecare din cele 7 tari, 25 de exemple de bune practici identificate, 60 de intalniri ale stakehoder-ilor organizate in cele 7 tari, 80 de persoane care si-au imbunatatit cunostintele si abilitatile, 7 planuri de actiune in diferite regiuni ale statelor din care provin partenerii, 2 seminarii inter-regionale (in Slovenia si in Grecia) pentru schimburi de experienta, 19 actiuni implementate in cele 7 tari si 2 instrumente de politici imbunatatite prin Planurile de actiune realizate in proiect (7.730.000 euro influentate prin proiect), in Ungaria si in Grecia.
Doua dintre cele mai bune exemple de bune practici selectate in proiect (din Irlanda si Slovenia) au fost readuse in atentia participantilor.
Conferinta a continuat cu o prezentare legata de instrumentele pentru sprijinirea IMM-urilor si a antreprenoriatului din mediul rural, la nivel european si de o discutie legata de finantarea pentru perioada urmatoare de programare.
De asemenea, in acelasi cadru au avut loc doua mese rotunde (dezbateri) avand ca tematici:
1) Cum pot fi imbunatatite deficientele politicilor regionale pentru a promova competitivitatea in randul companiilor din mediul rural;
2) Noi instrumente pentru inovare si competitivitate regionala: Hub-urile de inovare digitala (DIH).
Conferinta s-a incheiat cu concluzii legate de importanta realizarii unor astfel de proiecte de cooperare, Interreg Europe, care sa sustina dezvoltarea antreprenoriatului si a IMM-urilor din diferite regiuni alte Europei.
Ca rezultat al proiectului, Hubul de Inovare RURAL SMEs care functioneaza in cadrul Centrului de Informare Tehnologica al Camerei de Comert si Industrie Bistrita -Nasaud sta la dispozitia antreprenorilor din mediul rural interesati de transferul de tehnologie si procese de inovare, pentru sprijin si informatii utile impulsionand astfel inovatia si valorificarea mai eficienta a resurselor.
Mai multe informatii - Mihaela Cotoi - responsabil proiect, tel. 0733-900194, email: office@cciabn.ro, mihaela.cotoi@cciabn.ro.
VASILE BAR,
PRESEDINTE
0 comentarii | 2709 vizualizări | 22 martie 2021 |