Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 26 Ianuarie 2023 - 14587
Peste 13.700 de IMM-uri nu au primit granturile pentru capitalul de lucru.

OFA UGIR: "Peste 13.700 de IMM-uri nu au primit granturile pentru capitalul de lucru. In schimb, ANAF a inceput sa puna poprire pe conturile firmelor!"

 Organizatia Femeilor Antreprenor din UGIR trage un semnal de alarma cu privire la situatia critica din punct de vedere economic pe care o traverseaza in continuare numeroase IMM-uri, in conditiile in care sprijinul promis de guvernul Romaniei intarzie sa se concretizeze.

 Este vorba despre neachitarea granturilor pentru capitalul de lucru, in ciuda promisiunii guvernului de a plati aceste sume catre IMM-urile eligibile, cel tarziu la sfarsitul lunii decembrie 2020. In acest moment, exista peste 13.700 solicitari admise si neachitate, si peste 2.700 de cereri inca neprocesate.

In plus, suma disponibila in prezent este de doar 150 milioane euro, cu mult mai mica fata de necesarul de plata. Acest lucru inseamna ca restul platilor se va face dupa prima rectificare bugetara, care nu poate avea loc inainte de luna iulie!

 

Solutia: IMM-urile eligibile sa fie finantate de banci, pana cand guvernul va face platile

 OFA UGIR considera de neinteles aceste intarzieri majore ce risca sa duca in insolventa numeroase companii, in special cu capital romanesc, intr-o perioada in care obiectivul principal al tuturor ar trebui sa fie securizarea locurilor de munca ale angajatilor.

Cu atat mai mult cu cat vorbim despre bani care vin de la Comisia Europeana, iar Romania ii va primi imediat dupa ce tara noastra va face dovada platii lor catre IMM-urile eligibile.

In aceste conditii mai mult decat favorabile, ministerul de Finante are posibilitatea de a apela la un imprumut pe termen scurt, pentru a plati toate granturile, in cel mai scurt timp posibil. In acest fel, bugetul de stat nu va avea decat de castigat, intrucat mare parte din aceste sume vor fi virate de catre IMM-uri la bugetul national, pentru a-si stinge datoriile.

O alta solutie ar putea fi transmiterea notificarilor de acceptare catre IMM-urile eligibile si generarea contractelor de finantare de catre platforma online, pentru ca firmele respective sa poata lua credite-punte de la bancile cu care lucreaza pana in momentul in care guvernul va face platile. Este o solutie extrem de simplu de implementat, cu niciun fel de impact bugetar, care insa ar putea ajuta unele IMM-uri sa-si deblocheze activitatea.

"Este de neinteles pentru noi, ca reprezentanti ai antreprenorilor, faptul ca ANAF a inceput deja, in urma cu o luna de zile, sa puna popriri pe conturile multor IMM-uri, care asteapta sa primeasca notificarea de aprobare a cererii de finantare, depuse pentru grantul de capital de lucru. Este de neacceptat ca statul sa intarzie transmiterea notificarilor de aprobare a acestor aplicatii si, in paralel. La fel cum este de neacceptat ca o alta institutie a statului sa blocheze conturile acestor antreprenori, care asteapta ca guvernul sa isi respecte angajamentul asumat fata de ei: acela de a plati la timp granturile pentru capital de lucru. Statul trebuie sa-si faca datoria", a declarat Bianca Pintea, presedinta Organizatia Femeilor Antreprenor din UGIR Bistrita-Nasaud.

 

 

Ajutorul pentru HoReCa a scazut de la 2,5 miliarde lei, la 1 miliard lei!

 In ceea ce priveste domeniul HoReCa, acea mult asteptata OUG, prin care se compenseaza o cincime din pierderea de venituri suferita in anul 2020, fata de anul 2019, se dovedeste a fi departe de ce s-a angajat initial guvernul sa asigure.

Concret, desi valoarea avuta in vedere pentru bugetare fusese de 2,5 miliarde de lei, in prezent, aceasta a scazut la doar 1 miliard de lei, suma total insuficienta pentru a compensa pierderile acestui sector, cauzate de masurile sanitare de lupta impotriva pandemiei.

In plus, desi in vechea OUG 224 / 2020 se prevedea ca semnarea contractului de finantare cu beneficiarul sa se faca pana pe 30 iunie 2021, iar plata sumelor - in maxim 30 de zile de la semnarea contractului de finantare, OUG 10 / 19.02.2021 (cea care modifica OUG 224 / 30.12.2020) prevede ca statul le va plati beneficiarilor ajutoarele pana la 30 iunie 2022.

Mai mult, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului trebuie sa publice procedura de implementare a schemei pana cel tarziu in jurul datei de 24 aprilie. Acest fapt inseamna ca procedura nu va putea demara inainte de luna mai 2021! Conform OUG 224/2020, ministerul ar fi trebuit sa faca acest lucru la sfarsitul lunii ianuarie 2021, ceea ce inseamna ca schema ar fi trebuit sa fie in plina derulare in acest moment. Ori, aceste intarzieri ale statului aduc prejudicii majore IMM-urilor.

Sigur, este de salutat faptul ca plafonul stabilit pentru ajutoarele de stat cumulate acordate unui IMM, in interiorul cadrului temporar configurat de Comisia Europeana, a fost marit de catre aceasta de la 800 mii euro la 1,8 milioane euro. Insa acest lucru nu va fi de niciun ajutor antreprenorilor, daca platile sunt facute mult prea tarziu, cand multe dintre IMM-urile ce activeaza in domeniul HoReCa vor fi intrat in insolventa si isi vor fi concediat angajatii in formarea carora au investit atat de multi ani.

 

"Consideram ca guvernul ar trebui sa demonstreze aceeasi solidaritate fata de mediul privat, pe care antreprenorii o arata deja de peste un an de zile, fata de eforturile statului de a tine pandemia sub control. Pana la urma, statul trebuie sa inteleaga ca o cadere a economiei in aceasta perioada nu va face decat sa incetineasca masurile pe care le are in vedere, pentru reducerea deficitului bugeta, si ca este nevoie sa lucreze intr-un parteneriat adevarat cu mediul privat. Noi, cei din UGIR, ne exprimam din nou disponibilitatea de a lucra in echipa cu ministerele de linie, in asa fel incat sa aducem solutii concrete si punctuale la toate aceste provocari majore ce pot avea un impact pe termen lung asupra economiei Romaniei", a mai precizat Bianca Pintea , presedinte OFA UGIR Bistrita-Nasaud.

 

 

 

 

 

0 comentarii2849 vizualizări25 martie 2021
rss 2.0
rss 2.0