Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Vineri 27 Ianuarie 2023 - 14587
Retele Inteligente de Gaz intre normalitate si obligativitate.

Definirea unor standarde unitare aplicabile echipamentelor pentru retelele hydrogen-ready si pregatirea ghidului de finantare intr-un cadru transparent de consultare este o cerinta care devine tot mai stringenta in contextul necesitatii urgentarii investitiilor in vederea alinierii Romaniei la noile cerinte europene.

Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD) 2021 - 2027 este elaborat in concordanta cu obiectivul Uniunii Europene de conservare, protectie si imbunatatire a calitatii mediului si prevede surse de finantare pentru o Europa mai verde, rezilienta, care se indreapta catre o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranzitiei catre o energie curata si echitabila, a investitiilor verzi si albastre si a atenuarii schimbarilor climatice. In acest context, documentul prevede acordarea de finantari pentru conversia si modernizarea retelelor de transport si distributie a gazelor pentru adaugarea in sistem a gazelor din surse regenerabile si a gazelor cu emisii reduse de carbon cu respectarea standardelor dual Smart Grid si "hydrogen-ready", care in Romania nu sunt clar definite.

Se impune astfel stabilirea unui cadrul de reglementare bine definit si stabil, pe baza caruia sa poata fi eliberat ghidul de finantare pentru retelele inteligente de gaze si deblocate fondurile pentru investitiile atat de necesare. Definirea si conturarea unor standarde unitare aplicabile echipamentelor pentru retelele hydrogen-ready si pregatirea ghidului de finantare intr-un cadru transparent de consultare a fost subiectul principal de discutie din cadrul dezbaterii "Retele Inteligente de Gaz" organizata marti, 15 aprilie de Asociatia Energia Inteligenta.

"Vorbim de 20 ani de securitate, dezvoltare, suportabilitate, mediu, schimbari climatice, cuvinte folosite atat de des si in acelasi timp atat de usor, aproape in permanenta lipsind si faptele care sa le sustina.  Am ajuns in situatia in care am pierdut atatea oportunitati incat recuperarea timpului nu se poate face decat recurgand la modalitati inteligente in energie. Energia Inteligenta salarizeaza: cresterea eficientei energetice, maximizarea energiei eficiente, managementul energetic, retele de distributie inteligente, contorizare inteligenta, reducerea saraciei energetice, diseminarea si educatia consumatorilor, valorificarea extrinseca a resurselor energetice, exploatarea valorii adaugate a sistemelor actuale energetice, toate abordate din prisma CERCETARII SI INOVARII SINERGICE - tehnica, economica, comerciala, juridica, politica, sociala si ecologica" a declarat Dumitru Chisalita, Presedinte al Asociatiei Energia Inteligenta.

"In ceea ce priveste retelele inteligente, discutiile la nivel european prevad sustinerea si dezvoltarea acestor tipuri de retele inteligente, dar introducerea diferitelor molecule, in mod special a hidrogenului in sistemul de gaz existent necesita anumite schimbari si provocari tehnologice care trebuie rezolvate. Avem nevoie de retele inteligente, solutii digitale si se vorbeste din ce in ce mai mult la nivel european si international de solutii de inteligenta artificiala pentru acest tip de retele. Fara aceste solutii si fara a face trecerea la retele inteligente va fi dificil sa indeplinim conditiile "fit for 55" si imposibil sa atingem neutralitatea climatica. La nivel european exista aproape un consens ca retelele inteligente trebuie sustinute deoarece vor fi benefice pe termen lung si necesare pentru introducerea unor cantitati tot mai mari de surse de energie regenerabila. Daca vorbim de cele de gaz, ele sunt extrem de importante pentru acomodarea hidrogenului si pentru a putea face tranzitia. Exista sprijin la nivel european si pentru cercetare si dezvoltare de noi tehnologii de smart grid dar si de retele inteligente. Vorbim aici de programul Orizont Europa care va acomoda proiecte de cercetare si dezvoltare a unor noi solutii tehnologice pentru retelele inteligente. O directie clara politica la nivelul Uniunii Europene este cea de sustinere a investitiilor pentru situatii transfrontaliere. Evident, acestea sunt absolut eligibile fie in PNRR, fie in Fondul de Modernizare, fie in orice alte fonduri de investitii cu bani europeni care sunt accesibile Romaniei" a precizat Cristian Busoi, Membru al Parlamentului European si Presedinte al Comisiei ITRE.

"Hidrogenul este parte a elementului inteligent din tot ce inseamna retele. Asistam la o renastere energetica la care este supusa Europa. Tot ce inseamna sistem inteligent nu poate fi pastrat in carcasa trecutului. Discutam aici despre o noua viziune, una sistemica. Sistemele inteligente inseamna o schimbare drastica in peisajul energetic european care pe langa gaze naturale include gaze regenerabile, hidrogen si asa mai departe" este de parere Ioan Iordache, Director Executiv, Asociatia pentru energia hidrogenului din Romania.

"Ideea acestei dezbateri a pornit de la faptul ca pana acum s-a vorbit foarte mult de finantarea retelelor inteligente de gaz. Am pregatit notiunea de "standard" in viitorul PODD si ne asteptam sa vedem o corelare si o coordonare cu Ministerul Energiei pentru ca ambele surse de finantare, atat PODD cat si Fondul de Modernizare, vor merge pe regulile de ajutor de stat care au adus aceste modificari de definitie a retelelor inteligente. Ceea ce ne-a determinat sa organizam acest eveniment alaturi de Asociatia Energia Inteligenta a fost nevoie de a coordona si de a aduce la aceeasi masa principalii factori decidenti care trebuie sa inteleaga faptul ca deciziile, standardele, ghidurile trebuie corelate de la sursa de finantare la alta, iar ANRE are un rol decisiv «in tot acest demers" a declarat Cristina Badica, Director in cadrul RomCapital Invest

Perspective europene privind retelele inteligente de gaz, Romania - viziune si directii strategice privind retelele inteligente de gaz, sstandarde pentru retelele inteligente de gaz, retele inteligente intre normalitate si obligativitate, finantare europeana disponibila pentru retelele inteligente de gaz si cerinte legate de Taxonomie, RO H2 HUB, oportunitati si provocari, au fost cateva din subiectele dezbatute in cadrul evenimentului la care au fost prezenti reprezentanti ai companiilor de distributie, alaturi de Membri ai Parlamentului european, ANRE, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Energiei si experti in domeniu.

 

0 comentarii2884 vizualizări16 februarie 2022
rss 2.0
rss 2.0