Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Luni 14 Octombrie 2024 - 14587
Sub paravanul crizei Ruso - Ucraineana, se forteaza cresterea pretului gazelor in Romania!

Pretul gazelor naturale a crescut brusc pe Bursa Romana de Marfuri cu 12% in ultimele 2 zile. Aparent aceasta crestere este in tandem cu cresterea pretului pe Bursa Europeana TTF si este pusa pe seama crizei Ruso-Ucrainene. Dar vremea extrem de calda face ca Romania sa aiba suficiente gaze din intern pentru a acoperii consumul. Fluxurile fizice de gaze importate din Vestul Europei (conectate la pretul burselor europene) sunt nule, astfel aceasta justificare, apparent nu se poate sustine. Totusi Romania importa virtual gaze, adica desi nu intra molecule de gaze, intra facturi cu gaze "importate virtual". In acelasi timp Romania exporta (sau reexporta) cantitati importante de gaze naturale in Ungaria "invizibile", datorita backhaulului realizat pe punctul de import Csanadpalota. In present gazele care intra sunt sensibil egale cu cele care iasa din Romania prin punctul Csanadpalota, respectiv desi fluxul fizic este zero, pe "hartie" se importa si exporta gaze prin acest punct.   

 In graficul de mai sus se pot observa Renominalizarile facute in punctul Csanadpalota, disponibile pe siteul Transgaz. Respectiv, observam ca in aceeasi zi se exporta si importa  gaze prin acelasi punct. Astfel, se prezinta ca Romania si a redus importurile din Ungaria si au crescut exporturile.

Desi conform graficului de mai jos, fluxurile fizice de gaze indica doar ca au scazut importurile din Ungaria, realitatea comerciala este alta.

  Fizic gazele nu pot sa intre si sa iasa in acelasi timp pe acelasi punct, astfel gazele exportate nu iasa din Romania, dar se reduc cantitatile de gaze intrate din Ungaria cu valorile exportului virtual.

 Gazele importate din Ungaria ating un pret de cca 70 euro/MWh, iar gazele exportate in Ungaria sunt la un nivel inferior (conform unor surse 54 euro/MWh, alte surse vorbesc de 68 euro/MWh). Astfel, avem o prima modalitate de a creste pretul  gazelor din Romania, exportam (reexportam) ieftin, importam scump.

A doua modalitate de a creste pretul gazelor poate fi jocul, care se realizeaza de doua zile pe BRM. In ultimele 2 zile pe Bursa Romana de Marfuri se inregistreaza un fenomen atipic, exista 2-3 vanzatori care vand si cumpara cantitati mari de gaze, cantitati atat de mari incat chiar daca unii dintre furnizori ar dori sa intre si sa liciteze preturi mai mici nu o pot face datorita cantitatilor mari ofertate. Interesat este faptul ca atunci cand au aparut noi jucatori si au licitat astfel incat pretul parea ca urma sa scada si sa se inchida la un anumit pret, aparea un alt furnizor care oferta mult peste nivelul la care urma sa se inchida tranzctia, ridicand astfel mult pretul mediu de tranzactionare zilnica.

Cresterea fortata a pretului gazelor marfa pe piata din Romania, poate sa fie determinata de actiunea unor furnizori romani (interesati ca in perioada aplicarii sistemului de plafonare a preturilor sa profite de preturi mari de achizitie), de interesul unor traderi (externi) care in perspectiva unor actiuni de limitare a gazelor din Rusia isi achizitioneaza gaze din Romania sau via Romania, de traderi (externi) care efectueaza swapuri de gaze in vederea scaderii pretului gazelor care il au in portofoliu, de alte interese care sa determine cresterea pretului gazelor in Romania etc.

 Pretul gazelor naturale tranzactionate pe Piata GasForward - Bursa Romana de Marfuri

 Criza Ruso - Ucraineana pare sa fie paravanul perfect pentru anumite actiuni si justificarea cresterii cu 12% a pretului gazelor marfa in ultimele 2 zile in Romania.

0 comentarii7 vizualizări24 februarie 2022




rss 2.0
rss 2.0