Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Lunile de vara au readus Italia si Spania in topul tarilor care cauta cei mai multi candidati romani.

Acestia prefera, totusi, sa aplice cu precadere pentru joburile din Olanda, Belgia si Grecia.  Vara aceasta a venit cu o crestere de aproximativ 15% a numarului de joburi scoase in piata de angajatorii din strainatate, aproape 5.000 de locuri de munca fiind postate, de la 1 iunie si pana acum, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. "Spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, reintra in forta si destul de neasteptat Italia si Spania, tari care erau dominante de necontestat ale clasamentului pana acum 5 ani, dar care, in ultimii ani, au inceput sa coboare in top. Vara aceasta le regasim pe locurile al treilea (Italia), respectiv al patrulea (Spania), cu oferte in domeniile sport / beauty / spa, naval / aeronautic, transport / logistica, retail si turism", spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs Romania. Spre comparatie, anul trecut, Italia se afla pe locul al 7-lea, iar Spania pe locul al 14-lea.

Cele mai multe locuri de munca noi pentru strainatate apartin angajatorilor din Germania si Franta. Urmeaza Italia si Spania, dupa care Olanda, Grecia, Cipru, Belgia, Marea Britanie si Norvegia. "Din aceasta lista fac parte tari care in mod traditional vara au o crestere a volumului de angajari pentru ca sunt puternic influentate de sezonul turistic. Tocmai de aceea, mai mult decat in alte perioade ale anului, vedem mai multe oferte de joburi sezoniere, chiar daca, altfel, numarul lor nu reprezinta decat putin peste 10% din numarul total de joburi noi", adauga Roxana Draghici.

In ceea ce priveste profilul candidatului pe care il cauta angajatorii din afara tarii, cei mai multi sunt interesati sa angajeze din segmentul entry level (0 - 2 ani de experienta) sau fara experienta. Aproximativ un sfert dintre oferte se adreseaza candidatilor din categoria mid-level (2 - 5 ani de experienta). Cel mai putin cautati vara acesta au fost, pana acum, specialistii seniori (mai mult de 5 ani de experienta) si managerii. Muncitorii calificati si cei necalificati continua sa fie foarte cautati de companiile care recruteaza pentru strainatate.

Daca la capitolul joburi a fost inregistrata o crestere fata de vara anului trecut, pe partea de aplicari se remarca o scadere de aproximativ 20%, dar si o disproportionalitate intre tarile care posteaza cele mai multe locuri de munca si tarile in care vor sa lucreze romanii. Astfel, cele mai multe aplicari au mers catre Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Franta, Marea Britanie si Irlanda. "De data aceasta, Italia prinde la limita un loc in top 10 destinatii, fiind pe locul al 9-lea, in timp ce Spania nu intra nici in top 15. Ramane aceasta predilectie catre tarile din Vestul Europei, inclusiv in randul candidatilor entry level sau din categoria blue collar", specifica Roxana Draghici.

Cei mai dornici sa lucreze in afara tarii sunt candidatii din segmentul de varsta 25 - 35 de ani, urmati de cei cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani si cei din categoria 36 - 45 de ani. Domeniile in care vor sa lucreze sunt transport / logistica, retail, turism, servicii, productie, casino / crewing, constructii si industria alimentara. "Este foarte interesant sa observam ca nevoile angajatorilor din afara tarii si cele ale candidatilor, raportate la ideea de munca in strainatate, sunt destul de diferite. Nu vedem o lipsa de suprapunere doar in ceea ce priveste tarile care fac cele mai multe angajari versus tarile care atrag cele mai multe aplicari, ci si in pe tipul de joburi cautate. Astfel, daca numarul de joburi sezoniere este destul de mic, numarul de aplicari pentru acestea este tot mai mare, semn ca multi dintre candidati planuiesc sa plece din tara pe termen scurt. In special tinerii vad o oportunitate foarte buna de a lucra pe timpul verii", spune Roxana Draghici.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile aproape 34.000 de locuri de munca. Dintre acestea, aproximativ 4.000 sunt postate de angajatori din strainatate.

 

***

 

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

 

 

Persoana de contact:

Ana Calugaru

Head of Communications, eJobs Romania

T: 0729 699 437

M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro

 

 

 

 

0 comentarii2919 vizualizări13 iulie 2023
rss 2.0
rss 2.0