Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Bilantul verii pe piata muncii: peste 92.000 de joburi noi din iunie si pana acum si 2,5 milioane de aplicari.

Cresc ofertele pentru strainatate si scade numarul de joburi remote. Retailul, serviciile, industria alimentara si turismul au fost cei mai mari angajatori ai sezonului estival.  Peste 92.000 de joburi noi au fost postate, de la inceputul verii si pana acum, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. Aproape 8.500 au reprezentat oferte scoase in piata de angajatorii din strainatate si 5.200 de joburi au fost remote. "Sunt anumite schimbari fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primul rand, vorbim, la nivel general, de o temperare a freneziei pe care piata muncii a cunoscut-o vara trecuta, frenezie nemaiintalnita, de altfel, in niciunul din ultimii 22 de ani. Angajatorii au continuat sa caute oameni si, pe multe segmente, au facut eforturi semnificative pentru a se lupta cu deficitul de candidati, insa, in linii mari, suntem usor sub nivelul inregistrat anul trecut. Vedem, in schimb, o crestere cu 5% - 10% a numarului de joburi postate de angajatorii din strainatate si o preconizata domolire a numarului de locuri de munca remote", spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs Romania. Astfel, in timp ce in perioada iunie - august 2022 numarul de joburi remote era de aproape 6.600, anul acesta nu a depasit nivelul de 5.200.

Daca in ceea ce priveste numarul de locuri de munca se observa o usoara scadere fata de anul trecut, pe segmentul de aplicari a fost inregistrata o crestere de aproape 10%, interesul candidatilor pentru joburile remote fiind invers proportional cu cel al angajatorilor pentru acest mod de lucru. In acest sens, din cele 2,5 milioane de aplicari, aproape 370.000 (15%) au mers catre locurile de munca ce pot fi facute de acasa sau de la distanta versus 303.000 in 2022. Tot invers proportional este si raportul joburi - aplicari strainatate. In vreme ce numarul de oferte pentru afara tarii a crescut, aplicarile au fost in scadere fata de anul trecut. "De cativa ani vedem aceasta tendinta de scadere a interesului fata de ideea de a munci in afara tarii. In continuare, numarul de aplicari pentru aceste joburi este undeva la sub 2% din total, adica destul de putin si vedem mai curand specialisti care se uita la oportunitatile care apar peste hotare decat muncitori calificati si necalificati", mai spune Roxana Draghici.

Domeniile care au angajat cel mai mult in aceasta vara au fost retailul, serviciile, industria alimentara, turismul, transporturile, productia si call-center / BPO. Cele mai multe locuri de munca s-au adresat candidatilor entry level (0 - 2 ani de experienta), mid - level (2 - 5 ani de experienta), fara experienta, seniorilor (peste 5 ani de experienta) si abia apoi managerilor. "Vedem multe oferte pentru candidati cu experienta minima sau zero experienta si pentru ca vara, in general, creste numarul de oferte din industrii precum HoReCa sau turism, unde sunt cautati tinerii in special pentru joburi sezoniere sau project based, care nu necesita o pregatire speciala sau experienta. Pentru multe dintre acestea sunt eligibili inclusiv elevi de liceu care au implinit varsta de 16 ani si care ar putea lua, astfel, un prim contact cu piata muncii si cu angajatorii. Din pacate, insa, inca nu exista un interes considerabil pentru aplicari din partea acestui segment de candidati. Spre exemplu, din cele 2,5 milioane de aplicari din aceasta vara, doar 13.500 au venit din partea tinerilor sub 18 ani", explica Roxana Draghici.  

Cele mai multe aplicari continua sa apartina celor din segmentul de varsta 25 - 35 de ani (930.000), urmati de candidatii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani (650.000 de aplicari) si 36 - 45 de ani (450.000 de aplicari). Aproximativ 270.000 de aplicari apartin celor care au peste 45 de ani. Peste 750.000 de aplicari au vizat joburile care au salariul mentionat in anuntul de angajare.

In acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 30.000 de joburi. Aproape 1.000 sunt remote si 2.200 sunt postate de angajatori din strainatate.

***

 

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.


Persoana de contact:

Ana Calugaru

Head of Communications, eJobs Romania

T: 0729 699 437

M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro

 

 

 

0 comentarii2639 vizualizări01 septembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0