Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 30 Mai 2024 - 14587
De ce un Parteneriat Public Voluntar Pentru Combaterea Saraciei Energetice?

Inertia mare a institutiilor de stat, lipsa cunoasterii in detaliu a realitatilor din teren, lipsa resurselor umane si materiale fac ca unele actiuni sa se lase mult asteptate. Nenumaratele incercari de electrificare a tuturor  gospodariilor din Romania au esuat[1]. Dezvoltarea unor Parteneriate Publice Voluntare poate determina acoperirea acestor lipsuri si eliminarea esecurilor viitoare.

 Asociatia Energia Inteligenta a transmis numeroase semnale de alarma privind saracia energetica extrema (oameni care nu au acces si nici speranta de a avea in viitor access la energie electrica) si a incercat in ultimii ani prin proiectul Energie Pentru Viata, sa prezinte solutii pentru rezolvarea acestei situatii, aducand astfel lumina in 34 de gospodarii izolate din Muntii Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bargaului si Rodnei.

 Exemplul realizat de AEI trebuie sa fie continuat intr-un mod institutional astfel incat in Romania sa fie eradicata saracia energetica extrema - case fara energie electrica.

AEI s-a oferit voluntar sa se implice in aceasta actiune si sa deruleze unele operatiuni in baza unui Acord cu Ministerul Energiei, astfel incat sa se acopere lipsa partiala a expertizei si sa identifice fondurile necesare.

In acest sens, in luna noiembrie a acestui an, Asociatia Energia Inteligenta a semnat cu Ministerul Energiei Parteneriatul pentru Combaterea Saraciei Energetice in Romania (PCSE) cu scopul de a eradica saracia energetica extrema - zero case fara energie electrica.

 

Sub umbrela Parteneriatul pentru Combaterea Saraciei Energetice vom continua proiectul  "Energie pentru Viata", care isi propune montarea panourilor fotovoltaice in gospodariile care nu beneficiaza de electricitate, iar in urmatoarea perioada va fi realizata inventarierea locuintelor din Romania, fara energie electrica in vederea identificarii unor solutii de eradicare a saraciei energetice extreme din tara noastra si a atingerii tintei de 0 gospodarii fara electricitate.

 

Parteneriatul isi propune derularea urmatoarelor activitati:

- inventarierea in teren a tuturor imobilelor fara energie electrica din Romania si realizarea Registrului Electronic National al Gospodariilor Fara Energiei Electrica din Romania.

- propuneri de politici publice privind reducerea saraciei energetice extreme in Romania

- derularea de studii de solutie si reducere efectiva a saraciei energetice extreme.

- activitati de reducere efectiva a saraciei energetice extreme prin resursele atrase.

 

In cadrul parteneriatului s-a propus derularea unui nou proiect "Case cu caldura" care sa vina in sprijinul unor familii aflate in dificultate, prin distrubuirea de lemne de foc necesare incalzirii locuintelor. In acelasi timp, prin proiectul mentionat ne dorim sa evidentiem nevoia de incalzire in timpul iernii a peste 70% dintre localitatile din Romania, care nu sunt racordate la reteaua de distributie de gaze.

Proiectul "Energie pentru viata" s-a bucurat inca de la lansare de un real sprijin din partea reprezentantilor mass-media, de aceea, la initiativa doamnei Monica Ghiurco, Realizator TVR, vom forma Comunitatea de Sprijin pentru Combaterea Saraciei Energetice care sa sustina si sa mediatizeze programele pe care urmeaza sa le derulam in cadrul parteneriatului incheiat cu Ministerul Energiei, astfel incat aceastea sa fie cunoscute de un numar mare de oameni si sa atraga cat mai multi finantatori.

Toate companiile care doresc sa sprijine cauza noastra se pot alatura proiectelor care urmeaza a fi derulate in cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Saraciei Energetice in Romania (PCSE) adoptand o casa in care sa aduca lumina sau incalzire pe timp de iarna.

 

 

Dumitru Chisalita,

Presedinte, Asociatia Energia Inteligenta

 [1] Aici gasiti motivele: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/zeci-de-mii-de-gospodarii-din-romania-stat-membru-ue-si-nato-fara-energie-electrica-in-sec-xxi/ )

 

0 comentarii3451 vizualizări14 noiembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0