Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
Piata muncii, dupa primele 6 luni: peste 150.000 de joburi noi si 5,3 milioane de aplicari.

Angajatorii din retail, servicii si call - center / BPO au venit cu cele mai multe oferte pentru candidati. Peste 150.000 de joburi noi au fost postate, in prima jumatate a anului, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. Aproape 40.000 din acestea au venit din partea angajatorilor din retail, care continua sa aiba cea mai mare nevoie de personal din Romania. Serviciile au fost al doilea cel mai mare angajator al primei jumatati de ani, industria de call - center / BPO fiind plasata pe pozitia a treia. Industria alimentara, turismul, constructiile, productia si transport / logistica sunt urmatoarele domenii in clasament.

"Pentru primul semestru al anului, vedem o ierarhie dominata de acele se sectoare care recruteaza masiv din segmentul entry level. Toate domeniile mentionate au preponderent pozitii entry level in organigrama. Ceva mai jos in clasament se afla domeniile care recruteaza mai degraba specialisti sau candidati cu un nivel ridicat de senioritate, precum IT / telecom, servicii financiare, servicii medicale sau publicitate / marketing / PR", spune Bogdan Badea, CEO eJos.ro.

Tendinta manifestata la inceputul anului in legatura cu joburile remote s-a mentinut pana la finalul lunii iunie, astfel incat este tot mai evidenta o disproportie intre dorinta angajatorilor de a chema angajatii la birou si dorinta candidatilor de a lucra remote. Astfel, din cele 150.000 de joburi noi, doar 4,2% au fost remote, procentul fiind mai mic chiar si decat cel aferent joburilor postate de angajatorii din afara tarii (7,8% din numarul total de locuri de munca au fost pentru strainatate). Cel mai dispusi sa ofere beneficiul muncii remote sunt angajatorii din call - center / BPO, IT / telecom, servicii, comert / retail si publicitate / marketing / PR. Pentru aceste pozitii sunt cautati predominant candidati entry level.

80% dintre joburile scoase in piata din ianuarie si pana acum sunt full time.15% sunt part time si aproximativ 5% sunt pe baza de proiect si sezoniere. "Cea mai mare parte a job-urilor sezoniere vine din partea angajatorilor straini cauta candidati pentru sectoare precum turism, horeca, industria alimentara ori constructii in special in sezonul cald, atunci cand au un varf de activitate. Cele mai multe locuri de munca in afara tarii sunt pentru Germania, Olanda, Grecia, Franta, Italia, Spania si Irlanda", spune Bogdan Badea.

Cu 5,3 milioane de aplicari inregistrate, candidatii au fost mai activi decat in primele sase luni ale anului trecut, numarul de aplicari fiind cu 5% mai mare decat in 2023. In ciuda tendintei tot mai pronuntate a angajatorilor de reduce sau chiar elimina numarul de zile lucrate remote si de a chema angajatii inapoi la birou, candidatii continua sa fie interesati de joburile remote. In acest sens, 13,4% din totalul aplicarilor au mers catre joburile ce permit munca de acasa.

Nu la fel de tentati sunt de optiunile pe care le au in afara tarii, in conditiile in care doar 1,4% dintre aplicari au fost trimise catre angajatorii straini. "Pentru aceasta prima jumatate de an, vedem in continuare un numar semnificativ de aplicari din segmentul de varsta 18-24 de ani, care raman a doua cea mai activa categorie de candidati, insa nu se mai afla la o distanta aproape insesizabila de cei care au intre 25 si 35 de ani. Cu alte cuvinte, avem 2,1 milioane de aplicari din categoria 25-35 de ani si 1,5 din categoria 18-24 de ani", explica Bogdan Badea. Urmeaza candidatii care au intre 36 si 45 de ani, cei peste 45 de ani si cei care nu au implinit inca 18 ani, dar au drept de lucru, respectiv au cel putin 16 ani.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicari au fost retail, call - center / BPO, servicii, IT / telecom, servicii financiare, constructii, transport / logistica si turism.

In acest moment, sunt peste 26.000 de joburi disponibile pe eJobs.ro. Din ianuarie si pana acum, cele mai multe locuri de munca au fost postate pentru urmatoarele orase: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Timisoara, Constanta si Ploiesti.

 

 

***

Despre eJobs

 

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

 

Persoana de contact:

Ana Calugaru

Head of Communications, eJobs Romania

T: 0729 699 437

M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro

 

 

 

0 comentarii2156 vizualizări27 iunie 2024
rss 2.0
rss 2.0