
In ultimul an, numarul de joburi remote nou aparute in piata a scazut, asta dupa ce in perioada 2020-2022 a cunoscut cresteri impresionante, ajungand sa cumuleze chiar si peste 10% din numarul total de job-uri postate intr-un an. Din 2023 insa, companiile au ales ca metoda principala de lucru munca la birou sau programul hibrid, care cerea o prezenta la birou de cel putin trei ori pe saptamana. Anul acesta insa, numarul de joburi remote nou postate pe eJobs.ro a fost mai mic de 5% din totalul de joburi scoase in piata, mai exact 4,3%, procent care inseamna 10.000 de joburi disponibile in platforma.
"Ideea de remote nu mai este in mod necesar o regula a pietei, ci mai degraba un beneficiu pe care o parte tot mai mica dintre angajatori il ofera, desi toate sondajele derulate in randul candidatilor ne arata ca isi doresc foarte mult sa aiba optiunea de a putea lucra remote sau hibrid si ca, in unele cazuri, este principalul criteriu in functie de care aleg un job. Cu toate acestea, desi angajatorii vor ca o parte cat mai mare dintre angajati sa lucreze de la birou, nu de acasa, numarul de aplicari pentru joburile remote a cresccut, ajungand acest moment la 13,7% din totalul aplicarilor", spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Astfel, in primele 9 luni ale anului, din cele peste 8 milioane de aplicari inregistrate, 1,2 au mers catre joburile remote. 6,9 milioane de aplicari au fost pentru joburile din Romania cu prezenta la birou si doar 115.000 pentru locurile de munca din strainatate. "Este interesanta inversarea raportului joburi / aplicari atunci cand ne uitam la remote vs. strainatate. Daca procentul aferent aplicarilor pentru locurile de munca remote este de 3 ori mai mare decat cel al numarului de joburi postate, in ceea ce priveste joburile din strainatate lucrurile stau exact invers. 4,3% dintre joburi sunt pentru strainatate, dar acestea atrag doar 1,4% din aplicari", adauga Roxana Draghici.
In continuare, domeniile cu cea mai mare deschidere fata de munca remote sunt call-center / BPO (jumatate din numarul total de joburi remote postate de la inceputul anului apartin angajatorilor din call-center / BPO), IT / telecom, servicii, retail, advertising / marketing / PR si asigurari. 80% dintre aceste joburi sunt full time, aproape 20% part-time, iar un procent marginal este reprezentat de proiectele sezoniere.
"Zona in care angajatorii sunt mai dispusi sa accepte munca remote este cea a pozitiilor entry-level, in conditiile in care peste 70% dintre aceste joburi se adreseaza candidatilor care au maximum doi ani de experienta. Ce observam este faptul ca pe masura ce creste nivelul de senioritate al jobului pentru care se fac recrutari, pe atat scade disponibilitatea angajatorilor de a accepta remote work", explica Roxana Draghici.
In acest moment, 26.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro. Dintre acestea, 1.100 sunt remote.
***
Despre eJobs
eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.
Persoana de contact:
Ana Calugaru
Head of Communications, eJobs Romania
T: 0729 699 437
M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro
0 comentarii | 3570 vizualizări | 03 octombrie 2024 |