Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Vineri 08 Noiembrie 2024 - 14587
7 din 10 angajatori sunt ingrijorati ca angajatii lor nu sunt suficient de flexibili.

Competentele digitale vor fi cele mai cautate in urmatorii 5 ani. 45,6% dintre companii spun ca angajatii lor nu au suficiente competente la acest capitol. Angajatorii incep sa devina tot mai preocupati de adaptarea oamenilor din companie la transformarile de pe piata muncii, in contextul in care dezvoltarea permanenta a tehnologiei pare sa se transforme intr-un real obstacol pentru tot mai multi angajati si candidati. Astfel, potrivit celui mai recent sondaj derulat de eJobs.ro, 67,6% dintre angajatori au raspuns ca principala provocare cu care se confrunta in adaptarea angajatilor la noile cerinte din piata este legata de faptul ca nu sunt suficient de flexibili si nu vor sa inteleaga ca piata muncii se schimba intr-un ritm foarte rapid. 58,8% sunt nemultumiti pentru ca angajatii si candidatii nu sunt dispusi sa invete lucruri noi, iar 45,6% spun ca nu au suficiente cunostinte digitale.

33,8% evalueaza ca nu sunt creativi, iar 22,1% adauga pe aceeasi lista faptul ca angajatii si candidatii nu sunt familiarizati cu instrumentele de inteligenta artificiala, dar si ca intampina dificultati in a lucra intr-un mediu cu expunere internationala. "Pe acest fond, trei sferturi dintre angajatorii participanti la sondaj au raspuns ca dezvoltarea continua a angajatilor este foarte importanta in compania din care fac parte. 9,9% cred ca este importanta, dar nu reprezinta o prioritate si la fel de multi ca, desi este foarte importanta, nu au un buget alocat in acest scop. In cazul celor care au buget dedicat, programele de training si formare profesionala sunt incluse in pachetele de beneficii extrasalariale", spune Raluca Dumitra, Head of Marketing, in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

Intrebati care sunt cunostintele care considera ca vor fi cele mai cautate in urmatorii 5 ani, 62,7% le-au pus pe primul loc pe cele din sfera digitala. 54,7% au mentionat aspectele tehnice care tin de fisa postului, iar 49,% au inclus in top 3 tot ce tine de comportament, atitudine, adaptabilitate si compatibilitate cu jobul si compania. 29,3% cred ca foarte importanta va fi intelegerea si utilizarea la un nivel avansat a instrumentelor de inteligenta artificiala, iar 24% spun ca angajatii vor avea nevoie sa cunoasca perfect cel putin o limba straina.

Angajatorii sunt constienti de faptul ca programele de dezvoltare profesionala continua a angajatilor sunt, insa, necesare in primul rand pentru a creste productivitatea echipelor, pentru a ajuta angajatii sa se adapteze la tehnologie si la inovatiile din domeniu, dar si pentru ca reprezinta un instrument foarte util in retentia talentelor. In acest context, 47% dintre respondenti au declarat ca majoritatea angajatilor companiei urmeaza anual diferite cursuri sau programe de dezvoltare profesionala, in functie de nevoile si specializarea fiecaruia. Sunt insa si cazuri (15,2%) in care aceste investitii merg in special pentru dezvoltarea oamenilor din departamentele care au legatura cu core business-ul companiei sau care investesc doar in supraspecializarea talentelor cheie (7,6%).

"Foarte interesant este faptul ca, desi parea sa existe o pasare a responsabilitatii intre angajati si angajatori asupra ideii de sustinere financiara a programelor de dezvoltare profesionala, companiile isi asuma rolul de "investitor". Astfel, 66% dintre respondenti sunt de acord ca angajatorul ar trebui sa fie cel care sa suporte costurile programelor de dezvoltare profesionala a angajatilor, respectiv participarea acestora la training-uri interne, cursuri externe, programe de mentorat si coaching sau participari la conferinte de profil", dezvolta Raluca Dumitra.

Sondajul a fost realizat in luna septembrie pe un esantion de 400 de respondenti din categoria angajatorilor - specialisti in resurse umane, manageri de HR, manageri de echipa sau antreprenori.

***

Despre eJobs

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

 

Persoana de contact:

Ana Calugaru

Head of Communications, eJobs Romania

T: 0729 699 437

M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro

 

 

 

0 comentarii2086 vizualizări08 octombrie 2024




rss 2.0
rss 2.0