Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 02 Mai 2024 - 14587
"Managementul namolului generat de statiile de epurare orasenesti din jud. Bistrita-Nasaud"

SC AQUABIS SA, cu sprijinul consultantului Aecom Ingenieria SRL, a organizat in data de 06.03.2012, in sala de sedinte a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, o intalnire cu autoritati locale si nationale, avand ca subiect  "Managementul namolului generat de statiile de epurare orasenesti din jud. Bistrita-Nasaud".

Gestionarea namolului generat in statiile de epurare a apelor uzate si de tratare a apei pentru potabilizare reprezinta un aspect monitorizat de catre Ministerul Mediului si Padurilor in cadrul proiectului major "Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bistrita-Nasaud" implementat in prezent de SC AQUABIS SA, proiect care face parte din Programul Operational Sectorial de Mediu si este finantat din Fondul de Coeziune.

In context european, depozitarea finala si reutilizarea/ reciclarea namolului generat in statiile de epurare este o problema foarte disputata. Aplicarea namolului pe sol poate reprezenta un beneficiu, deoarece poate contribui la ameliorarea proprietatilor fizice, chimice si biologice ale solurilor, ceea ce conduce la imbunatatirea culturilor. Pe de alta parte, utilizarea namolului in agricultura conduce la un risc potential pentru sanatate si mediu prin afectarea apei subterane, apei de suprafata si a solului. Depozitarea namolului pe depozitele de deseuri trebuie sa se faca cu respectarea restrictiilor de mediu in vigoare. Alte alternative, cum ar fi compostarea, sunt mult mai putin dezvoltate sau, in alte cazuri, cum este incinerarea, foarte scumpe.

In prezent, in judetul Bistrita-Nasaud, statiile de epurare a apelor uzate care genereaza namol il depoziteaza la depozitele de deseuri. Odata cu finalizarea noilor statii de epurare, cantitatile de namol vor creste si va trebui gasita o alternativa viabila la depozitare.

Cu sprijinul autoritatilor locale, SC AQUABIS SA spera sa rezolve aceasta problema intr-un mod benefic pentru mediu si cu respectarea legislatiei nationale in acest domeniu.

 

 

Persoana de contact:

ing. Ion Sandru, Director General,

SC AQUABIS SA; Tel: 0263-21.40.14, Fax: 0263-21.66.08, E-mail: office@aquabis.ro

0 comentarii3269 vizualizări07 martie 2012




rss 2.0
rss 2.0