Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Vineri 27 Ianuarie 2023 - 14587
Decizii guvernamentale in beneficiul mediului de afaceri ca urmare a initiativei Sistemului Cameral.

Plata TVA la momentul incasarii facturii, anularea platii contributiilor la bugetele de sanatate, pensii si somaj de catre firmele care angajeaza someri tineri sau persoane peste 55 ani, TVA eligibil pentru decontare in cazul proiectelor finantate prin fonduri europene sunt doar cateva dintre masurile adoptate/ aflate in faza de proiect la Guvernul Romaniei, ca urmare a propunerilor Sistemului Cameral, in beneficiul mediului de afaceri.

           In data de 5 iulie 2012, a avut loc la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei o intalnire a unei delegatii guvernamentale, condusa de Premierul Victor Ponta cu reprezentanti ai Camerelor de Comert si ai mediului de afaceri din fiecare judet. In cadrul intalnirii au fost formulate o serie de masuri, pe care Sistemul Cameral le sustine de cativa ani, majoritatea fiind masuri "care nu costa nimic", ci sunt menite sa stopeze evaziunea fiscala si economia "gri", sa stimuleze atragerea de investitii si cresterea competitivitatii Romaniei pe pietele internationale.

          O serie dintre propunerile Sistemului Cameral au fost puse in act si vor fi aplicate in scurt timp, iar pentru altele exista proiecte si discutii avansate.

Astfel, plata contributiilor la bugetele de sanatate, pensii si somaj de catre firmele care angajeaza someri sub 25 de ani sau persoane de peste 55 ani va fi suspendata timp de un an de zile, iar plafonul de deductibilitate va creste de la 20% la 50% in cazul investitiilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii, masura care va conduce la stimularea investitiilor in noi tehnologii.

           De asemenea, consideram ca facilitatea, recent trimisa spre aprobare catre FMI, prin care TVA va fi eligibil pentru decontare in cazul proiectelor finantate din fonduri europene este o masura destinata simplificarii accesului la fondurile europene si a facilitarii implementarii proiectelor finantate prin instrumentele structurale si de coeziune sociala, subiect adus in discutie de majoritatea celor prezenti la reuniunea cu membrii Guvernului.

In acelasi timp, ne exprimam speranta ca decizia de a introduce plata TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, asupra careia FMI a fost informat, va fi aprobata in cel mai scurt timp. Sistemul Cameral apreciaza ca aceasta este o masura necesara si oportuna pentru mediul de afaceri din tara noastra, cu precadere pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, care va influenta direct 92% din firmele active.

Salutam aceste decizii si sprijinim in continuare masurile si solutiile menite sa conduca la relansarea economica si sustinerea tuturor companiilor membre, indiferent de gradul lor de marime.

 

 

 

                            

 

 

0 comentarii2618 vizualizări27 iulie 2012
rss 2.0
rss 2.0