Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Pentru culturile calamitate, fermierii pot solicita eliberarea avizelor de forta majora.

Avand in vedere evenimentele meteorologice nefavorabile ce au dus la scaderea productiilor la culturile insamantate in toamna anului 2011 si a celor insamantate in primavara anului 2012, fermierii pot fi exonerati, prin invocarea situatiei de forta majora, de indeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale asumate.

     Camerele de Comert si Industrie din Romania sunt singurele institutii abilitate de lege, pentru avizarea existentei cazurilor de forta majora, necesara pentru aceste categorii de fermieri.

Lipsa ploilor are, anul acesta, efecte dezastruoase pentru intreaga economie. Este vorba despre mii de hectare de teren agricol afectate de seceta, recolte calamitate, incendii de padure, scaderea debitului raurilor. Toate acestea ii afecteaza puternic pe agentii economici care opereaza in agricultura si industria agroalimentara. In aceste conditii, pentru a veni in sprijinul fermierilor care nu si-au indeplinit sau nu-si pot indeplini, total sau partial, obligatiile asumate prin contract, fata de partenerii contractuali ca urmare a secetei,  Camera de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud elibereaza avize de forta majora. Rolul acestora este de a exonera de raspundere contractuala, partea care invoca evenimentul de forta majora.

Camera de Comert si Industrie Bistrita este abilitata, in baza dispozitiilor legale speciale instituite de  Legea nr. 335/2007 - a Camerelor de Comert din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare si in baza prevederilor Statutului propriu, sa elibereze, la cerere, pe baza unor acte temeinic justificate, avize de atestare a cauzei de forta majora. In acceptiunea noului Cod civil, art.1351(2), forta majora semnifica "orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil", independent de vointa vreunei persoane implicata in raportul juridic, intervenit dupa nasterea obligatiei, care face imposibila executarea obligatiei si care inlatura raspunderea debitorului fata de creditor. Avizul de existenta a cazului de forta majora se emite de catre CCI BN, la cerere, pe baza documentelor doveditoare depuse exclusiv de catre solicitant

Solicitarea adresata Camerei de Comert trebuie sa cuprinda: prezentarea faptica si detaliata a evenimentului, a consecintelor acestuia in relatia cu partenerul contractual si argumente juridice ca evenimentul invocat reprezinta forta majora.

 

 

                Contact: Adriana Denes, Cristian Dunca, Compartiment Juridic, Bistrita, Str. P. Ispirescu, nr. 15A, tel./fax: 0263-210039, e-mail: juridic@cciabn.ro, www.cciabn.ro

1 comentariu2828 vizualizări22 august 2012
rss 2.0
rss 2.0